Chilivuosi saateltiin alkuun tänä vuonna ennätysaikaisin. Ensimmäiset lajikkeet laitettiin itämään 9.1. ja loput 22.1. Tämä tarkoittaa sitä, että taimet tarvitsevat kunnolla lisävaloa. Nyt onkin kuukauden verran aikaa kehittää järeät lisävalaisimet ja jonkun sortin kasvatushyllykkö. Taimille olisi kuulemma hyötyä myös pöytätuulettimesta, se saisi ne kasvamaan vahvemmiksi.
Idätysalustana toimii muutaman aiemman vuoden tapaan kivivilla. Taimet ovat siinä huomattavasti helppohoitoisempia kuin mullassa. Altakasteltavat kuutiot eivät ole yhtä herkkiä kuivahtamaan kuin taimimulta, jota täytyy muistaa suihkuttaa melkeinpä päivittäin.
Idätysalustana toimii muutaman aiemman vuoden tapaan kivivilla. Taimet ovat siinä huomattavasti helppohoitoisempia kuin mullassa. Altakasteltavat kuutiot eivät ole yhtä herkkiä kuivahtamaan kuin taimimulta, jota täytyy muistaa suihkuttaa melkeinpä päivittäin.
Kuutiot käytetään ensin uunissa mahdollisten bakteerien tappamiseksi. Sen jälkeen kuutiot kastellaan ja asetellaan vaikkapa minikasvihuoneeseen. Pohjalle vähän vettä ja sen jälkeen kuutioihin laitetaan jokaiseen yksi siemen. Periaatteessa siemeniä voi laittaa useammankin, mutta silloin useamman siemenen itäessä joutuu nyppimään osan pois. Kuutiosta on nimittäin tosi hankalaa saada taimia pois juurten vioittumatta. Kasvatuslaatikko laitetaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan, valoa se ei vielä tässä vaiheessa tarvitse. Meillä idätyspaikkana toimii yläkerran lattialämmitteinen kylpyhuone.
Osa tämän vuoden lajikkeista on vanhoja tuttuja, osa Valtterilta vaihdossa saatuja uusia tuttavuuksia. Chilikaverit ovat käteviä, siemenet ovat ostettaessa aika kalliita ja toisaalta tutuilta saa kaupan päälle kasvatusvinkit. Tällä kertaa lajikelista näyttää tältä:
Jalapeno hercules
Aji naranja
Barbere coffee brown
Hungarian hot cherry
Jalapa
Habanero brown
Aji fantasy
Turbo pube
Vanhoja tuttuja lajikkeita ovat Hungarian hot cherry ja Barbere coffee brown, jotka osoittautuivat erityisen hyviksi erilaisia chilihilloja ja muita keitoksia ajatellen. Ufomallisena kasvava Starfish saa uuden mahdollisuuden tänä kesänä. Jalapeno herculesta kylvettiin myös viime vuonna, mutta taimet hävisivät jonnekin. Olisivatko olleet niin surkeita, että ne karsittiin jossain vaiheessa? Aji naranjaakin kylvettiin viime vuonna, mutta ehkei se itänyt ollenkaan?
Uusia lajikkeita ovat Habanero brown, jalapenon esiäiti Jalapa, Turbo Pube sekä chiliguru Fataliin kehittämä Aji fantasy, oikea gourmet-chili. En melkein malta odottaa kesää ja tulevaa chilisatoa!
Ennen kesää voi fiilistellä chilejä Fataliin galleriasta. Tältä ne näyttäisivät, jos kasvatusolosuhteet olisivat optimaaliset...
Jalapeno hercules
Aji naranja
Barbere coffee brown
Starfish
Hungarian hot cherry
Jalapa
Habanero brown
Aji fantasy
Turbo pube
Vanhoja tuttuja lajikkeita ovat Hungarian hot cherry ja Barbere coffee brown, jotka osoittautuivat erityisen hyviksi erilaisia chilihilloja ja muita keitoksia ajatellen. Ufomallisena kasvava Starfish saa uuden mahdollisuuden tänä kesänä. Jalapeno herculesta kylvettiin myös viime vuonna, mutta taimet hävisivät jonnekin. Olisivatko olleet niin surkeita, että ne karsittiin jossain vaiheessa? Aji naranjaakin kylvettiin viime vuonna, mutta ehkei se itänyt ollenkaan?
Uusia lajikkeita ovat Habanero brown, jalapenon esiäiti Jalapa, Turbo Pube sekä chiliguru Fataliin kehittämä Aji fantasy, oikea gourmet-chili. En melkein malta odottaa kesää ja tulevaa chilisatoa!
Ennen kesää voi fiilistellä chilejä Fataliin galleriasta. Tältä ne näyttäisivät, jos kasvatusolosuhteet olisivat optimaaliset...
2 kommenttia:
Fasse on aika poika kasvattamaan :)
Ai Valtteri vai? Onpas tää maailma taas kerran pieni :).
Lähetä kommentti