lauantai 14. huhtikuuta 2012

Puutarhamessut ja chiliongelmia

Koska saadaan tomaatteja?

Käytiin perjantaina puutarhamessuilla Tampereella. Messujen piti olla maan suurimmat tänä vuonna, mutta aika vähän näytteilleasettajia oli loppujen lopuksi. Parasta antia oli Poppamiehen, Chilitarvikkeen ja Tammisillan puutarhan muodostama chiliosasto. Messuilta tuli ostettua amppelitomaatin lisäksi valkoisen liljan sipuleita, Blumat-kastelusysteemi kasvihuoneeseen, mintun taimia ja kaksi chiliä (Turbo pube ja Fatalii chocolate).

Meidän chilit ovat jotenkin kurjistuneet viimeisen viikon aikana. Lehdissä on kummallista töhnää, ne kellastuvat ja varisevat. Löysin alkuviikosta chilien lehdistä kirvoja ja se varmaan selittää lehtien kellastumisen. Päätin ottaa kaksi kurjan näköistä lehteä messuille mukaan ja kysyä chiliosaston tyypeiltä, missä vika mahtaa olla. Töhnä lehtien pinnalla diagnosoitiin ödeemaksi, eli lannoite puskee lehdestä läpi. Näinhän epäilinkin ja lopetin lannoittamisen parisen viikkoa sitten. Johtuuko kellastuminen nyt siis ravinteiden puutteesta, sitä en tiedä. Päätin joka tapauksessa vaihtaa lannoitteen takaisin Bio Bizziin, jolla taimia on lannoitettu menestyksekkäästi jo useampi vuosi. Ehkä uusi Chili Dungel on liian vahvaa, jos se tunkee lehdistä läpi oikein annosteltunakin?

Kirvat ovat vähentyneet mutteivät kadonneet perinteisellä mäntysuopakäsittelyllä. Chilimiesten mukaan chileille voi käyttää koristekasveille tarkoitettuja hyönteistorjuntapuikkoja, kunhan pitää reilun välin sadonkorjuuseen. Mäntysuopaan kyllästyneenä ostin Provado-puikkoja ja laitoin yhden jokaisen taimen juurelle. Ei kovin luomua, mutta en todellakaan jaksa sotia kirvojen kanssa! Satoa korjataan vasta heinäkuussa, eiköhän myrkky ehdi siiheksi kadota. Istutin samalla chilit altakasteleviin parvekelaatikoihin. Luulen, että ne ovat olleet liian kosteassa ollessaan turveruukuissa ja lehtien kellastuminen voi johtua myös siitä.

Tammisillan Turbo pube vs. itse kasvatettu.

Päädyin ostamaan kaksi uutta chiliä Tammisillan puutarhalta. Taimet olivat NIIN mahtavan näköisiä itse kasvatettuihin verrattuna! Kyllä niistä vaan näkee, mikä merkitys oikean puutarhan olosuhteilla on. Omat taimet näyttävät aivan surkeita tähän kaksikkoon verrattuna, tosin kuvan itse kasvatettu Turbo pube edustaa ehdottomasti kasvun häntäpäätä.

Tammisillan mukaan taimien latvominen on turhaa, sillä chilit haarautuvat itse ja haaroista tulee vahvempia ei-latvottuina. Puutarhan mukaan aikaisia nuppuja ei myöskään kannata nyppiä pois, vaan ne putoavat itsekseen ellei kasvi jaksa niitä kasvattaa. Tässä taas nähdään, miten erilaisia koulukuntia chiliviljelijöissäkin on. Taidan kuitenkin noudattaa neuvoa ja jättää nämä kaksi tainta latvomatta.


Viidakkokurkuilla sentään menee hyvin.

Ei kommentteja: