lauantai 31. maaliskuuta 2012

Chilit kasvavat vauhdilla!

Chilijengi ja lannoitepullo.

Chilit ovat kasvaneet tänä keväänä uskomattomalla vauhdilla. Latvominen, lisävalo ja lannoitus ovat tehneet tehtävänsä - taimet ovat tuuheita ja tanakoita. Tosin lajikohtaista vaihtelua on tosi paljon. Siinä missä Hungarian hot cherry kasvattaa nuppuja, samaan aikaan kylvetty Turbo pube on yksi vielä latvomista odottava risu! Molempien kylvöpäivä on 22.1. eli taimet ovat reilun kahden kuukauden ikäisiä.


Mikä ero: vasemmalla Hungarian hot cherry ja sen vieressä Turbo pube.

Nypin kukkimista yrittävän Hot cherryn nuput vielä toistaiseksi pois. Tässä vaiheessa kasvin kannattaa käyttää energiansa kasvamiseen, eikä kukkimiseen. Pienen kasvin kaikki voima menee kukkimiseen, eikä se jaksa kasvattaa oksia samaan aikaan. Isot vankat oksat ovat avain hyvään satoon. Olen antanut chilien kukkia vasta touko-kesäkuussa, riippuen istutusajankohdastakin.


Suippopaprika Thor.

Maaliskuun puolivälissä kylvetty paprika "Thor" on itänyt kehnosti. Yksi taimi on itänyt kunnolla ja toisessa lenkki siemenen ympärillä lupaa toista kandidaattia. Harmi, tosin kyllä kahdestakin taimesta sentään jotain satoa tulee. Olisin kylvänyt Thorit ehdottomasti aiemmin, jos olisin tajunnut niiden olevan näin hitaita itäjiä. Laitoin tänään multaan viidakkokurkut, joiden kylvämistä suositeltiin maalis-huhtikuun vaihteessa. Ne menivät suoraan taimimultaan, eivätkä kivivillakuutioihin.


En tiedä johtuuko lannoituksesta vai mistä, mutta muutamien chilien lehdissä on kummallisia pisteitä. Mitään loisia ne eivät ole, lehdet on nimittäin syynätty moneen kertaa huolella. Voisiko pullon ohjeen mukaan annettu lannoite olla kuitenkin liian vahva pienille taimille ja se tulee jotenkin läpi lehdistä? Aiempina vuosina tällaista ongelmaa ei ole ollut, tosin silloin lannoitekin on ollut eri merkkiä.

2 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Turbot eivät siis ole nimensä veroisia :) Muutoin kyllä näyttää hemmetin hyvältä...

Riik kirjoitti...

No ei oo kyllä kauheen turboa menoa niillä... Haluatko muuten Hottikselle kaverin tänä vuonna?