tiistai 27. maaliskuuta 2012

Komposti heräsi kevääseen

Olinko vähän optimistinen?

Istutin perjantaina narsisseja väliaikaisille etuoven rappusille. Sunnuntaina aamulla kukkaparat yrittivät kurkotella lumen seasta - yöllä oli satanut reilusti lunta. Näemmä narsissit kestävät lunta ja pakkasta, ne ovat edelleen hengissä. Tälle viikolle on ennustettu jopa -10 asteen yöpakkasia, saapa nähdä selviävätkö sellaisista lukemista.

Mutta kyllä kevät sieltä tulee, ainakin kompostori on sitä mieltä. Ympärivuotiseksi mainostettu törkykallis Biolanin lämpökompostori on jäätynyt meillä joka ikinen talvi. Tällä kertaa talvi oli sen verran lyhyt, että syksyllä tyhjennetty kompostori veti koko talven jätteet. Aiempina vuosina kevättalven biojätteet on ollut pakko laittaa sekajätteeseen ja sepä vasta onkin tuntunut kauhealta, vaikka tuskin tämä maapallo kaatuu ainakaan muutaman kuukauden kompostointikatkokseen...


Kompostori on kuitenkin siitä hyvä vekotin, että se lähtee keväällä pahimpien pakkasten mentyä itsekseen toimimaan. Ensin se näytti muutamaa plusastetta, sitten kymmentä, seuraavaksi kahtakymmentä. Laitoin pömpeliin lisää kuiviketta ja kompostiherätettä. Seuraavana päivänä mentiin yli kolmessakymmenessä asteessa. Muistelisin lämpötilan olevan kesällä laitteen toimiessa kunnolla noin 50 astetta.

Tulevana kesänä kesäkurpitsat saavat kasvaa ensimmäistä kertaa oman kompostin lannoittamana. Laitteesta ei siis tule suoraan multaa, vaan epämääräistä mullan näköistä pahalle haisevaa settiä, joka laitetaan vielä jälkikompostoitumaan. Kuulemma komposti on paras kasvualusta kesäkurpitsalle, sehän nähdään ensi kesänä!

Ei kommentteja: